Aardgas is een fossiele brandstof die bestaat uit een mengsel van gassen, voornamelijk methaan. Aardgas wordt gevormd uit de resten van dode planten en dieren die miljoenen jaren geleden onder hoge druk en temperatuur zijn omgezet in gas.

Aardgas wordt gewonnen uit de diepe ondergrond, waar het zich ophoopt in poreuze gesteentelagen of holtes. Aardgas wordt daarnaast gebruikt voor verwarming, koken, elektriciteitsproductie en als grondstof voor de chemische industrie.

Op dit moment zijn we in Nederland druk bezig om volledig van het gas af te gaan omdat er behoorlijk wat nadelen aan het gebruik van gas kleven, lees deze gids verder om alles te weten te komen.

Wat zijn de voordelen van aardgas

Aardgas heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere fossiele brandstoffen, zoals:

Wat zijn de nadelen van aardgas

Aardgas heeft ook verschillende nadelen ten opzichte van duurzame energiebronnen, zoals:

Hoe ontstaat aardgas?

Aardgas ontstaat uit de resten van dode planten en dieren die miljoenen jaren geleden onder hoge druk en temperatuur zijn omgezet in gas. Dit proces wordt ook wel vergassing genoemd. De volgende stappen beschrijven hoe aardgas ontstaat:

Waar komt aardgas vandaan?

Aardgas komt uit verschillende bronnen, afhankelijk van de geologische geschiedenis en omstandigheden van een gebied. De belangrijkste bronnen van aardgas zijn:

Waar in Nederland wordt aardgas gewonnen?

Aardgas wordt in Nederland op verschillende plaatsen gewonnen, zowel op het land als op zee. De belangrijkste plaatsen waar aardgas wordt gewonnen zijn:

Hoe ruikt aardgas?

Aardgas ruikt van nature niet. Het is een kleurloos en reukloos gas dat niet te onderscheiden is van de omgevingslucht. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat je een gaslek niet kunt opmerken met je neus. Daarom wordt er een geurstof toegevoegd aan het aardgas dat naar de gebruikers wordt getransporteerd. Deze geurstof heet tetrahydrothiofeen (THT) en heeft een kenmerkende rotte-eierenlucht. Zo kun je een gaslek snel herkennen en melden.

Waar wordt aardgas voor gebruikt?

Aardgas wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zowel in Nederland als in andere landen. De belangrijkste toepassingen van aardgas zijn:

Wat kost aardgas in Nederland?

De prijs van aardgas in Nederland hangt af van verschillende factoren, zoals de marktprijs, de belastingen, de heffingen, de netwerkkosten en de leverancierskosten. De prijs van aardgas kan ook variëren per regio, per leverancier en per contract. De volgende informatie geeft een indicatie van de prijs van aardgas in Nederland:

Wat kost aardgas in Duitsland?

De prijs van aardgas in Duitsland is over het algemeen hoger dan in Nederland, omdat Duitsland meer afhankelijk is van de import van aardgas uit andere landen, zoals Rusland of Noorwegen. Bovendien heft Duitsland hogere belastingen en heffingen op aardgas om de energietransitie te stimuleren.

Volgens het Statistisches Bundesamt was de gemiddelde prijs van aardgas voor huishoudens in Duitsland in 2023 € 0,0788 per kWh, inclusief alle kosten. Ter vergelijking, de gemiddelde prijs van aardgas voor huishoudens in Nederland was in 2023 € 0,0649 per kWh, inclusief alle kosten.

Wat kost aardgas per m3?

De prijs van aardgas per m3 is niet hetzelfde als de prijs van aardgas per kWh, omdat de energie-inhoud van een m3 aardgas kan variëren afhankelijk van de samenstelling en de druk van het gas. Om de prijs van aardgas per m3 te berekenen, moet je eerst weten hoeveel kWh er in een m3 aardgas zit. Dit wordt ook wel de calorische waarde genoemd.

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen laagcalorisch aardgas (L-gas) en hoogcalorisch aardgas (H-gas). L-gas heeft een lagere calorische waarde dan H-gas, omdat het minder methaan bevat. L-gas komt vooral uit het Groningenveld en heeft een calorische waarde van ongeveer 9,8 kWh per m3. H-gas komt vooral uit de kleine gasvelden en heeft een calorische waarde van ongeveer 11,1 kWh per m3.

Om de prijs van aardgas per m3 te berekenen, moet je dus de prijs van aardgas per kWh vermenigvuldigen met de calorische waarde. Bijvoorbeeld, als de prijs van aardgas per kWh € 0,0649 is, dan is de prijs van L-gas per m3 € 0,6362 (0,0649 x 9,8) en de prijs van H-gas per m3 € 0,7206 (0,0649 x 11,1).

Meest gestelde vragen

Om je verder te helpen met je kennis over aardgas, hebben we hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Wat is het verschil tussen aardgas en propaangas?

Aardgas en propaangas zijn beide gassen die gebruikt kunnen worden voor verwarming, koken of elektriciteitsproductie. Het verschil tussen aardgas en propaangas zit vooral in de samenstelling, de herkomst en de levering van het gas.

Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan en wordt gewonnen uit de diepe ondergrond. Aardgas wordt via leidingen getransporteerd naar de gebruikers. Propaangas bestaat voornamelijk uit propaan en wordt gewonnen uit aardolie of aardgas. Propaangas wordt onder druk vloeibaar gemaakt en in tanks of flessen geleverd aan de gebruikers.

Wat is goedkoper propaan of aardgas?

De prijs van propaan of aardgas hangt af van verschillende factoren, zoals de marktprijs, de belastingen, de heffingen, de netwerkkosten en de leverancierskosten. De prijs van propaan of aardgas kan ook variëren per regio, per leverancier en per contract.

Over het algemeen is aardgas goedkoper dan propaan, omdat aardgas ruimer beschikbaar is in Nederland en Europa en omdat aardgas minder transport- en opslagkosten met zich meebrengt.

Volgens Gaslicht.com was de gemiddelde prijs van propaan voor huishoudens in Nederland in 2023 € 0,1428 per kWh, inclusief alle kosten. Ter vergelijking, de gemiddelde prijs van aardgas voor huishoudens in Nederland was in 2023 € 0,0649 per kWh, inclusief alle kosten.

Waarom is gas geen juiste benaming voor aardgas?

Gas is een algemene term die gebruikt wordt voor een stof die zich in de gasvormige toestand bevindt. Er zijn veel verschillende soorten gassen, zoals zuurstof, stikstof, waterstof, koolstofdioxide of helium.

Aardgas is een specifieke soort gas die bestaat uit een mengsel van gassen, voornamelijk methaan. Aardgas is dus een gas, maar niet elk gas is aardgas. Daarom is gas geen juiste benaming voor aardgas. Het is beter om de term aardgas te gebruiken om verwarring te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gegarandeerd comfortabel

Onze ervaren monteurs plaatsen de ICVK volledig volgens de geldende normering. Hierdoor bent u er van verzekerd dat uw installatie veilig en goed is geïnstalleerd.

Als extra zekerheid geven we u bovendien 3 maanden garantie op de installatiewerkzaamheden.

10 jaar garantie!

Door het ontbreken van een verbrandingsunit is een ICVK zeer betrouwbaar en duurzaam. Mede hierdoor kan maar liefst 10 jaar zekerheid in de vorm van garantie geboden worden.

Geen jaarlijks onderhoud nodig!

De ICVK heeft geen jaarlijks onderhoud nodig. Na 2 jaar dient een eerste onderhoud uitgevoerd te worden. Vervolgens wordt slechts eens in de 4 jaar onderhoud geadviseerd.

Dit is een fijne, praktische en kostenbesparende bijkomstigheid van een ICVK.