Een CV ketel is een verwarmingssysteem dat werkt op aardgas en warm water levert voor verwarming en tapwater. Een CV ketel is een veelgebruikt systeem in Nederland, maar heeft ook nadelen, zoals de uitstoot van CO2, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de kans op gaslekken of koolmonoxidevergiftiging.

Daarom zijn er steeds meer mensen die op zoek zijn naar alternatieven voor een CV ketel, die duurzamer, veiliger en goedkoper zijn. In dit artikel bespreken we zes mogelijke alternatieven voor een CV ketel op gas, met hun voor- en nadelen en kosten en krijg je inzicht in alle mogelijkheden om van het gas af te gaan.

Wat zijn de beste alternatieven voor een CV ketel op gas?

Er zijn verschillende alternatieven voor een CV ketel op gas, die elk hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen hebben. Hieronder bespreken we zes veelvoorkomende opties:

1. Inductie CV ketel

Een inductie CV ketel is een verwarmingssysteem dat werkt op elektriciteit en water verwarmt met behulp van een elektromagnetisch veld. Het warme water wordt vervolgens via leidingen naar de radiatoren of de vloerverwarming gestuurd.

Voordelen

Een inductie CV ketel heeft de volgende voordelen:

Nadelen

Een inductie CV ketel heeft ook de volgende nadelen:

Wat kost dit alternatief voor CV-ketel op gas?

De kosten voor een inductie CV ketel hangen af van het vermogen, de installatie en de subsidie. Gemiddeld kost een inductie CV ketel zo’n € 5.000 tot € 10.000, inclusief installatie en btw. Je kunt ook gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), die in 2023 tussen de € 500 en € 2.500 bedraagt voor een inductie CV ketel.

2. Warmtepomp

Een warmtepomp is een verwarmingssysteem dat werkt op elektriciteit en warmte haalt uit de lucht, de bodem of het grondwater. Het warme water wordt vervolgens via leidingen naar de radiatoren of de vloerverwarming gestuurd. Toch op zoek naar iets anders? Bekijk dan alternatieven voor de warmtepomp.

Voordelen

Een warmtepomp heeft de volgende voordelen:

Nadelen

Een warmtepomp heeft ook de volgende nadelen:

Wat kost dit alternatief voor CV ketel op gas?

De kosten voor een warmtepomp hangen af van het type, het vermogen, de installatie en de subsidie. Gemiddeld kost een warmtepomp zo’n € 4.000 tot € 8.000, inclusief installatie en btw. Je kunt ook gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), die in 2023 tussen de € 500 en € 2.500 bedraagt voor een warmtepomp.

3. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat bestaat uit een combinatie van een warmtepomp en een CV ketel op gas. De warmtepomp zorgt voor de basisverwarming, terwijl de CV ketel bijspringt bij piekbelasting of lage buitentemperaturen.

Voordelen

Een hybride warmtepomp heeft de volgende voordelen:

Nadelen

Een hybride warmtepomp heeft ook de volgende nadelen:

Wat kost dit alternatief voor CV-ketel op gas?

De kosten voor een hybride warmtepomp hangen af van het type, het vermogen, de installatie en de subsidie. Gemiddeld kost een hybride warmtepomp zo’n € 2.500 tot € 5.000, inclusief installatie en btw. Je kunt ook gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), die in 2023 tussen de € 500 en € 2.500 bedraagt voor een hybride warmtepomp.

4. Elektrische ketel

Een elektrische ketel is een verwarmingssysteem dat werkt op elektriciteit en water verwarmt met behulp van een elektrisch element. Het warme water wordt vervolgens via leidingen naar de radiatoren of de vloerverwarming gestuurd.

Voordelen

Een elektrische ketel heeft de volgende voordelen:

Nadelen

Een elektrische ketel heeft ook de volgende nadelen:

Wat kost dit alternatief voor CV ketel op gas?

De kosten voor een elektrische ketel hangen af van het vermogen, de installatie en de subsidie. Gemiddeld kost een elektrische ketel zo’n € 1.000 tot € 2.000, inclusief installatie en btw. Je kunt geen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een elektrische ketel.

5. Zonneboiler

Een zonneboiler is een verwarmingssysteem dat werkt op zonlicht en water verwarmt met behulp van zonnecollectoren op het dak en een voorraadvat in de woning. Het warme water wordt vervolgens via leidingen naar de radiatoren of de vloerverwarming gestuurd.

Voordelen

Een zonneboiler heeft de volgende voordelen:

Wat kost dit alternatief voor CV-ketel op gas?

De kosten voor een zonneboiler hangen af van het type, de capaciteit, de installatie en de subsidie. Gemiddeld kost een zonneboiler zo’n € 2.000 tot € 4.000, inclusief installatie en btw. Je kunt ook gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), die in 2023 tussen de € 500 en € 1.500 bedraagt voor een zonneboiler.

6. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn verwarmingssystemen die werken op elektriciteit en warmte uitstralen via elektromagnetische golven. De warmte wordt direct overgedragen aan de objecten en personen in de ruimte, zonder dat de lucht wordt verwarmd.

Voordelen

Infraroodpanelen hebben de volgende voordelen:

Nadelen

Infraroodpanelen hebben ook de volgende nadelen:

Wat kost dit alternatief voor CV ketel op gas?

De kosten voor infraroodpanelen hangen af van het vermogen, het aantal panelen, de installatie en de subsidie. Gemiddeld kost een infraroodpaneel zo’n € 300 tot € 600 per stuk, exclusief installatie en btw. Je kunt geen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor infraroodpanelen.

Meest gestelde vragen

Om je verder te helpen met je keuze voor een alternatief voor een CV ketel, hebben we hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Wat is het meest duurzaam alternatief voor een CV-ketel?

Het meest duurzaam alternatief voor een CV-ketel is afhankelijk van je persoonlijke situatie, je wensen en je mogelijkheden. Er is niet één beste optie die voor iedereen geldt. Over het algemeen kun je stellen dat hoe minder gas of elektriciteit je verbruikt, hoe duurzamer je bent.

Daarom is het belangrijk om eerst je woning goed te isoleren en te ventileren, zodat je minder verwarming nodig hebt. Vervolgens kun je kijken naar de verschillende alternatieven voor een CV ketel, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben op het gebied van duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld letten op de volgende aspecten:

Wat is het beste alternatief voor een CV-ketel in een appartement?

Het beste alternatief voor een CV-ketel in een appartement is afhankelijk van de grootte, de isolatie en de ligging van je appartement. Er is niet één beste optie die voor elk appartement geldt. Over het algemeen kun je stellen dat hoe kleiner en beter geïsoleerd je appartement is, hoe makkelijker je kunt overstappen op een alternatief voor een CV ketel.

Daarom is het belangrijk om eerst je appartement goed te isoleren en te ventileren, zodat je minder verwarming nodig hebt. Vervolgens kun je kijken naar de verschillende alternatieven voor een CV ketel, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben voor een appartement. Je kunt bijvoorbeeld letten op de volgende aspecten:

Wat is een goed alternatief voor een CV-ketel in een woning?

Een goed alternatief voor een CV-ketel in een woning is afhankelijk van de grootte, de isolatie en de ligging van je woning. Er is niet één goed optie die voor elke woning geldt. Over het algemeen kun je stellen dat hoe groter en slechter geïsoleerd je woning is, hoe moeilijker je kunt overstappen op een alternatief voor een CV ketel.

Daarom is het belangrijk om eerst je woning goed te isoleren en te ventileren, zodat je minder verwarming nodig hebt. Vervolgens kun je kijken naar de verschillende alternatieven voor een CV ketel, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben voor een woning. Je kunt bijvoorbeeld letten op de volgende aspecten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gegarandeerd comfortabel

Onze ervaren monteurs plaatsen de ICVK volledig volgens de geldende normering. Hierdoor bent u er van verzekerd dat uw installatie veilig en goed is geïnstalleerd.

Als extra zekerheid geven we u bovendien 3 maanden garantie op de installatiewerkzaamheden.

10 jaar garantie!

Door het ontbreken van een verbrandingsunit is een ICVK zeer betrouwbaar en duurzaam. Mede hierdoor kan maar liefst 10 jaar zekerheid in de vorm van garantie geboden worden.

Geen jaarlijks onderhoud nodig!

De ICVK heeft geen jaarlijks onderhoud nodig. Na 2 jaar dient een eerste onderhoud uitgevoerd te worden. Vervolgens wordt slechts eens in de 4 jaar onderhoud geadviseerd.

Dit is een fijne, praktische en kostenbesparende bijkomstigheid van een ICVK.